Моята количка

БългарскиEnglish
850x565_U1_marta
Поверия и ритуали за празника Баба Марта !

“Баба Марта” е стар български обичай, който се чества на 1-ви март. Този обичай е свързан с пролетта и е символ на края на зимата и настъпването на новия сезон. В този ден хората обичат да даряват и носят “мартеници” – малки украсени аксесоари, направени от бяла и червена вълна или конец. Тези мартеници се носели като амулети за здраве и късмет .

Ето някои интересни факти и исторически аспекти за честването на “Баба Марта”:

1.Произход и легенди: Има няколко версии за произхода на обичая с мартениците. Една от популярните легенди гласи, че името “Баба Марта” произлиза от думата “баба” (стара жена) и “март” (месецът), като това е стара българска богиня на пролетта.

2.Символика на мартениците: Бялата нишка на мартениците представлява зимата и студа, а червената – пролетта и топлото време, като тяхното носене е символ на прехода от едно време на годината към друго.

3.Вариации в изработката на мартеници: Мартениците могат да бъдат различни по форма и изработка. Най-често те са малки вълнени пръстени или куклици, но също така могат да бъдат и сложни украшения като цветя, животни или фигури.

4.Традиции за носене на мартеници: Обикновено мартениците се носят до деня на Цветница (преди 40 дни от Великден) или до първия път, когато човек види пролетна цветница (пролетни цветя) или щъркел.

5.Съвременни тенденции: В настоящата си форма честването на “Баба Марта” е съчетание от стари традиции и модерни тенденции. В днешно време мартениците често се изработват от различни материали като вълна, памук, конци, но също така се срещат и мартеници от пластмаса или метал. Също така се изработват украси от балони за празнично настроение ,най-често в заведения и хотели .

Така че, “Баба Марта” е прекрасен български обичай, който се съхранява и празнува с голямо уважение и радост от много хора в България.
Ако се нуждаете от професионална украса за мартенско настроение , парти агенция Слон-Балон е винаги до Вас !

Стихче за БАБА МАРТА :

БАБА МАРТА БЪРЗАЛА
Баба Марта бързала,
мартеници вързала:
морави, зелени
бели и червени.

Първом на гората-
да листят листата.
И да дойдат всичките:
щъркелите, птичките,
първият певец,
Косер хубавец.

После на градините-
да цъфтят гиргините
и латинки алени,
и божури шарени.
Ябълки да зреят,
круши да жълтеят.

А пък на дечицата
върза на ръчицата
мартеници чудни
със ресни червени,
да са ранобудни,
да растат засмени.

 

Направи резервация

Име *
Населено място *
Дата
Телефон *
Запитване
Политика за поверителност *